Den rigtige hest til den rigtige rytter

Den rigtige hest til den rigtige rytter

4. juli 2022 Af Linnea Jansa

Vi kender det nok alle sammen, når vi har kigget på markedet – enten blot af interesse, eller fordi vi faktisk er på udkig efter en ny firbenet makker: Der er så mange heste til salg derude! Det kan være utrolig svært at vurdere, hvornår man skal tage ud og kigge på en hest alene ud fra annoncen. Et godt match mellem hest og rytter kræver mere end blot viden om hestens resultater. Selvfølgelig er der tilfælde af kærlighed ved første blik, hvor man ser et enkelt billede af hesten og bare ved, at her står ens nye bedste ven. Der er dog flere ting, man kan sætte sig ind i hjemmefra, så man er forberedt til et besøg hos den hest, man er interesseret i.

Hvad vil jeg med min ridning?

Størstedelen af de danske ryttere er amatørryttere, der ikke lever af at ride. Der findes selvfølgelig amatørryttere på alle niveauer, men man får sjældent samme erfaring som de professionelle, der har redet op mod 10-12 heste dagligt i mange år. Den hest, man vil kigge på, skal passe til det man kan nu – og det man vil i fremtiden. Mange amatørryttere drømmer om at komme længere i sporten, men de færreste har råd til en hest, der er på det niveau, man drømmer om. Især i øjeblikket er hestepriserne skyhøje. For 9 år siden købte jeg en nytilredet 4-års varmblod af fornuftig afstamning, med godt temperament og ingen handelsfejl eller andre mangler for 30.000 kroner. I dag kan man købe en 8-årig varmblodshest med seneskade, dog klar til genoptræning, for det dobbelte. Prisen på en uddannet hest i gang er derfor også tilsvarende højere, og man kan være nødt til at kunne “spotte talentet” i en hest, der endnu ikke har været redet eller konkurreret så meget. Har man derimod brug for en stabil hest til ridning hjemme og i naturen, er der nogle andre ting man skal være opmærksom på end hvis man kigger efter en konkurrencehest. Inden man derfor tager ud og kigger på en kommende hest, er det godt at være afklaret med, hvad man har for mål og planer – så er det meget lettere at finde en hest, der passer til det! En god underviser på sidelinjen der hjælper med at finde og måske prøve hesten kan være guld værd.

Hestens temperament

Det er mange timer, man kommer til at bruge med sin hest, så hestens temperament skal passe til rytterens. I dag avles der mange heste i forsøget på at lave den næste Vamos Amigos eller Cornet Obolensky. Der findes derfor mange kombinationer af almindelige hopper og helt ekstraordinære hingste derude. Tophingstene, især de hollandske, har ofte mange flere gear end de almindelige rideheste, og den helt særlige tænding er med til at få dem det sidste hak op på resultatlisten. Udfordringen kommer dog til syne, når afkommet så har hoppens almindelige gang eller springformåen kombineret et temperament, der kræver en professionel. Denne hest bliver ikke solgt til en toprytter, for den har ikke de kvaliteter der skal til for at nå toppen, og udbydes i stedet til salg på det almindelige marked, hvor folk som du og jeg kan læse dens annonce. Hvis samme hest er så uheldig at have fejl på røntgen, bliver den pludselig markant billigere – og så er der måske en ung hestepige, der falder for ideen om at have en hest med samme far som en af Dufours kendte heste, og ender med en lidt for stor udfordring. Jeg siger ikke, at man ikke skal købe disse heste. Mange af dem udvikler sig til det bedre, både ridemæssigt og temperamentsmæssigt, når de finder det rette hjem. Det er dog bestemt en god ide at være opmærksom på, hvad der ligger bag den hest, man vil købe – og hvad den afstamning er kendt for at give videre.

Hestens eksteriør

Hestens eksteriør – eller bygning – spiller en stor rolle for, hvad man kan forvente sig af den. Især hestens benstilling hænger sammen med dens holdbarhed. Står man og skal købe en hest, der skal bruges til springning på LA-niveau eller højere, og den har en almindelig venstre forhov og en næsten lodret stejl højre forhov, skal man regne med at det nedsætter hestens tid på det niveau væsentligt, og at risikoen for skader er noget større. Skal man derimod købe samme ridehest til hyggelige ture i naturen, TREC på lavere niveau eller blot som en god kammerat, er det ikke lige så afgørende – selvfølgelig belaster hesten ikke forbenene optimalt, men når den ikke skal arbejde hårdt vil belastningen og dermed risikoen være mindre. Hvis man leder efter en dressurhest, og falder for en model, der er markant højere over krydset end over manken, vil det give store udfordringer med at få den til at sætte sig korrekt på bagparten, fordi hele hesten er bygget “ned ad bakke”. Er det til dressur på LC til LB-niveau, så går det nok – men har man en drøm om at starte MB, er det ikke noget der kommer af sig selv. Den type hest kan også være svær at finde sadel til, hvilket heller ikke letter processen. Har man et ønske om en bestemt race til en bestemt disciplin – for eksempel fjordhest eller haflinger til dressur – så er der også ting man kan kigge efter for at finde det, man vil have. Et godt sadelleje med et markeret mankestykke er altid en hjælp. Hestens skulder skal være så skrå som muligt for at lette skulderfriheden og forbenenes bevægelse – en hest med en stejl skulder kan for eksempel ikke lave de flotte travøgninger, fordi forbenene ikke kan føres så langt frem. Alle dele af hestens krop har en funktion, og alt efter, hvordan de ser ud, vil de påvirke denne funktion til det værre eller bedre. Skal man for eksempel købe en ung hest, der endnu ikke er redet, kan det være smart at alliere sig med nogen, der ved noget om eksteriør – det er en betydelig del af at forudsige hestens fremtid.

Hestens miljø

Alle, der har købt en hest ved, at hesten ændrer sig når den ændrer miljø. En rolig hest, der kommer fra en lille stald med 5 heste og 20 timers foldtid, er ikke nødvendigvis rolig længere hvis den flyttes til et stort ridecenter med 80 heste og 2-2,5 timer på en lille sandfold. Et nyt foder kan påvirke energiniveauet og det antal spøgelser, der findes i hjørnerne. En ny ridestil og nyt udstyr kan give spændinger, der ikke var til stede før. Det er altid en god ide at sætte sig ind i, hvilket miljø hesten kommer fra, og sammenligne det med det miljø, man kan tilbyde den. Nogle heste er super fleksible og falder til alle steder, mens andre er noget mere følsomme. Tal med ejeren om, hvad han/hun tænker – udover at du som køber får vigtig viden, får ejeren også en fornemmelse af at du går op i at tilbyde hesten et godt liv,  hvilket gør dig mere attraktiv som hestens nye ejer.

 

Jeg håber, det satte nogle tanker i gang inden et køb af ny hest – held og lykke med det!